Recept Citroncheesekace


Form med löstagbar botten 26 cm
200 g digestivekex
100 g smör

5 dl vispgrädde
6 äggulor
3 dl florsocker
500g färskost (Cream cheese)
1 dl pressad citronsaft
fint rivet skal av 1 citron
0,5 dl limoncello
5 gelatinblad

3 dl apelsinsaft utan fruktkött
2 gelatinblad

Mosa kexen i mixer och ha i det smälta smöret. Tryck ut i formens botten.
Täck gärna formens kanter med en plastremsa av overheadfilm så blir kanterna finare och lättare att få tårtan ur formen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Blanda i osten tills smeten blir helt slät.
Vispa grädden lätt. Riv skalet av citronen på den fina delen och ha i äggsmeten. 
Pressa citronsaften och sila bort köttet. 
Smält gelatinet i lite av citronsaften på svag värme.
Blanda allt inkl. likören försiktigt så att krämen är lätt och luftig.
Häll i skalet och ställ i frysen gärna ett dygn i förväg eller längre. Går hur bra som helst en hel vecka innan.

När tårtan ska serveras tar man ut den några timmar i förväg och gör geletoppen.
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Sila pressad apelsinsaften. Smält gelatinet i lite av saften.
Blanda och häll på den frysta tårtan som sedan långsamt tinar i kylen.
Dekorera men färska ätbara blommor eller servera som den är.