Recept Bagles


25g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
12-14 dl mjöl

Vatten att koka i.
Äggvita
Sesamfrön, vallmofrön, solrosfrön

Smula jästen och blanda med vattnet värmt till 37. Ha i nästan allt mjöl, spara kanske 4 dl som man har i lite i taget tills degen känns bra. Fast och inte kladdig ska den bli. Häll i saltet och honungen mot slutet. Totalt kan degen gärna gå i maskin i minst 5 minuter och för hand lite längre.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Dela degen i 12 lika bitar. Rulla till jämna bollar och tryck pekfingret igenom i mitten mot bordet och rör i cirklar tills hålet är lagom stort. Tänk på att bullen jäser och hålet blir mindre.
Nu ska bullarna jäsa i 45 minuter till.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka bröden några i taget i ca 3-4 minuter. Ta upp med en hålslev och lägg på en handuk att torka lite. Pensla med äggvitan och doppa ovansidan i frön.
Grädda bröden i 220 i 25 minuter. Svalna på galler.
När man fått in snitsen kan man ju experimentera och ha andra mjöler, lite mer fibrer kanske och ha i blåbär eller annan torkad frukt.
Lycka till