Receptet Chokladkolapaj med Flingsalt

Degen:
2 dl mjöl
100g smör
1 msk florsocker
1 litet lätt uppvispat ägg

Kolan:
21/4 dl socker
3/4 dl vatten
1 msk glukos
75g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
1/2 msk flingsalt

Chokladkrämen:
1 dl socker
2 ägg
2 äggulor
200g mörk choklad
150g smör
1msk päronkonjak
50g ljus choklad gärna Lindh

Blanda degen i mixer eller med en gaffel till en fast deg. Lägg i kylen minst 30 minuter.
Mät upp allt till kolasåsen i en kastrull utom grädden och saltet.
Koka till såsen nått 180 ,blivit gyllenbrun och luktar kola. Man ska bara röra ihop allt i början sedan kan det koka på. Ta bort från värmen och häll i grädden.
Det bubblar kraftigt en stund men rör kolan och låt den svalna.
Rör i saltet.

Kavla ut degen och fyll täck upp på kanterna. Skär bort överflöd till en snygg kant.
Fyll skalet med kolakrämen.

Smält smöret på låg värme till chokladkrämen i en kastrull. Dela all öchoklad i mindre bitar och smält ner i smöret.
Vispa ägg och socker i en skål.
Lägg i konjaken och smörchokladen. Blanda.
Häll chokladkrämen över kolan.
Grädda i 175* i ca 20 minuter mitt i ugnen.
Kakan ska vara lite dallrig i mitten. Ta ut och låt svalna.
Inte fel att ha i kylen och ta en bit till kaffet.
Servera kakan med lätt vispad grädde och några bär.