Receptet Falafel


 4pers

1 brk kikärtor
1 vitlöksklyfta
1/2 ägg
1 tsk finhackad salladslök
1 tsk malen koriander
1 msk sesamfrön
1 tsk carrawayseeds
1/2 tsk cummin
1 tsk paprika
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
4 msk vetemjöl eller majsmjöl
1/2 tsk bikarbonat
ägg, ströbröd och smör till stekning
curryblad

Auberginsalsa
1 aubergin i små kuber
2 scharlottenlökar
1 cm finhackad ingefära
1 fint hackad chili eller cayennpeppar
salt, peppar
2 msk svart vinäger
6 körsbärstomater
1 hackad salladslök

Raita (yogurtröra)
2 dl naturell yogurt
1/2 dl hackad koriander
1 msk hackad mynta
1 msk limejuice
1 tsk malen carrawayseeds eller cummin

Bra att börja med Raitan.
Rör ihop allt och ställ i kylen att ta smak.

Skölj kikärtorna och mixa dom med alla ingredienser. Forma till pannbiffar, panera i ägg och ströbröd. Ställ i kylen en stund.
Hacka allt till auberginsalsan. Stek i en panna med lite olja utom tomaterna och salladslöken.
Stek tills auberginen inte är rå men inte för länge då blir allt lätt mos.
Under tiden kan man steka falafeln i en panna  med smör tills de blir gyllenbruna.
Lägg i currybladen om du har i slutet.
När auberginen känns klar krydda med salt, peppar och vinägern.
Rör sist i tomaterna och salladslöken i salsan.
Nu är allt klart att servera. Lägg upp och servera med Raitan.