Receptet Surdegsbröd med Polish och vetekli


Fördeg

100 g surdeg
200 g vatten
200 g vetemjöl special
2 g jäst

Botgöring

400 g vatten
2 g jäst
200 g vetekli
500 g vetemjöl special
5 g salt

Blanda väl och låt stå över natten eller 4 - 6 timmar över dagen. Gör i så fall fördegen på morgonen och fortsätt baket på eftermiddagen. Fördegen ska bli riktigt bubblig när den är klar.

Lägg fördegen i assistenten om du har en sån. Mät upp  vatten, mjöl och kör degen i ca 7 minuter. Ha i mer mjöl om degen känns för kladdig. Ha i saltet och kör ytterligare i 3 minuter.
Nu ska degen vila sammanlagt 3 timmar inte för varmt. Vik degen och pressa ut luft 3 gånger under gästiden med 1/2 timmes mellanrum.
Baka bröden genom att dela degen försiktigt med en vass kniv. Ta varje del och vik den försiktigt på mitten. Lägg gärna viket på sidan så blir brödet snyggt och den jäser upp bra. Tryck inte utan ta varligt i degen. Forma försiktigt och spänn degen innan jäsningen.
Nu får bröden jäsa i minst en timme till dubbel storlek. Lite längre i matkällare.
Använd baksten om du har en eller lägg brödet på en uppvärmd plåt vid gräddning.
Grädda i 250 gr i ca 5 minuter, sänk till 200 och sätt i en termometer till 96 gr. Eller så ska det ta ca 40 minuter till brödet känns luftigt och lätt. Spraya brödet eller lägg in 2 isbitar i ugnen när du  skjutsar in brödet i ugnen.