4 dl mjölk
2 dl grädde
5 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker 1/2 vaniljstång
1 gelatinblad
1 dl mosade smultron eller hallon
2 droppar bittermandelolja
Mät upp grädden och mjölken i en kastrull och värm tills den skjuder och inte kokar. Lägg gelatinet i blöt.
Vispa äggulorna och sockret till vitt skum i en skål. Häll över den varma mjölkblandningen, rör ihop och häll tillbaka i kastrullen. Har du vaniljstång, dela den och skjud med i blandningen. Fortsätt skjud på medelvärme tills det tjocknar. Kokar det, stelnar äggen och smeten blir klumpig och äggig, så håll ordentlig koll. Lägg i gelatinbladet och låt det smälta.
Ställ glasskrämen i kylen.
Dela på glass krämen i två lika delar och blanda mixade bär i den ena och mandeloljan i den andra.
Kör sedan glassen i maskinen var och en för sig.
Om man inte har glassmaskin gör man lika dant men värmer inte med grädden i mjölken. Vispa grädden och vänd ner i blandningen när den svalnat.
Blanda ner bären i hälften av blandningen och mandeloljan i andra halvan. Ställ i frysen och rör i glassen några gånger.
Krusbärssoppan
Väldigt enkel att göra. Man skjuder bara 2 dl bär i 4 dl vatten och 1 dl socker. Blir den för syrlig tar man bara i lite mer socker. Låt soppan kallna i kylen.
Servera med en kula av varje glass, gernera med bär.